
Am citit recent aceasta carte in limba engleza. mi-au trebuit nervi tari si rabdare mai multa ca de obicei, dar am terminat-o. si in final a ajuns sa fie una din cartile mele favorite. ciudat. dar de ce mi-a placut?

4 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
5 nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,
6 nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr,
7 acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.
8 Dragostea nu va pieri niciodată.
Stau acum si am gandesc de ce nu am ales niciodata aceste cuvinte ca motto? Probabil as fi fost salvata de multe. Eh, dar decat deloc, mai bine mai tarziu. Asa ca, ma rog Domnului sa pot trai dupa aceste cuvinte.
Oricum, momentan locuiesc pe Marte. Strada Absurdului, numarul infinit. Am o discutie ambigua cu Idiotul lui Dostoievski. Nici macar nu mai stiu care e el si care sunt eu. Dar cel putin nu am bagaje de carat cand voi pleca de aici.
Au fost doi.
Ea zvelta, cu parul castaniu, pielea stravezie, parea din alte timpuri, iar ochiii sclipeau si vorbeau de inteligenta si vitalitatea ei, radia in jur optimism si cand erai langa ea toate sentimentele negative plecau parand ca nu mai vrei sa se intoarca. El, cu greu se poate contura un portret, dar ceea ce e sigur e ca o iubea, o iubea atat de mult incat atunci cand era langa ea, capata trasaturile ei aproape perfecte. Aici nu se poate pune problema geloziei sau invidiei, cei doi necunoscand decat frumusetea vietii provenita din iubirea ce amandoi o tineau cu indarjire in suflete.Era o iubire aproape divina, si ingerii s-ar fi inchinat in fata lor si probabil ca o faceau, doar ca ei( cei doi) nu ii observau, fiind coplesiti de dragostea pentru celalalt.
Stop.
Asta poate fi posibil insa doar intr-o lume perfecta, care este greu de gasit sau nici macar nu exista. Sunt doi. Ea o fata obisnuita, cu un trup frumos la vedere, nici prea slaba, nici prea grasa, traia alaturi de el, un tip bine facut, poate mai bine decat ea. Se intelegeau bine, cu exceptia certurilor zilnice legate de ceasca murdara de cafea, gunoiul nedus sau cartea asezata pe pat in loc sa fie in biblioteca. Duceau o viata linistita, tulburata rareori de cate o moarte sau nastere in familie. Au fost profund afectati de moartea mamei ei, au tinut doliu si nu au vorbit unul cu celalalt, crezand ca astfel durerea se retrage. In cele din urma, dupa doua saptamani s-au imbratisat si viata lor a continuat : iesiri mai dese in parc, plimbari pe strazile prafuite ale orasului, iesiri in afara orasului la munte si multe alte activitati ce pareau ca le mentine relatia. Nu stiu daca s-au cunoscut vreodata cu adevarat, dar ceea ce stiu este ca timp de doi ani au fost doi indragostiti normali, banali as putea spune.
La sfarsit ei s-au despartit, poate ca aveam dreptate, nu au reusit sa se cunoasca, ambii fiind prea mandri de a se deschide cu adevarat fata de celalalt. Trebuia sa se intample o tragedie , cum a fost moartea mamei ei pentru a se apropia mai mult unul de altul. Sfarsitul acestui cuplu aparent fericit.
Privesc într-o oglindã și mi se pare cã am mai vãzut acea imagine undeva, o data.De mai multe ori am vãzut-o. E un chip ce se pierde prin marea de fețe. Şi totuși, ce deosebește o ființa de alta? Cum fac deosebirea intre cele douã persoane care se uitã, chiar acum, în oglindã?
O umbrã întunecatã acoperã cel dintâi portret: urã și nefericire, tulburare și tristețe.Zbuciumul interior i- încleștat gura. Totul pare absurd și urât de privit. Oare e stricatã oglinda? De ce nu strãlucește nimic și totul e atât de tern la acest portret? Dar alãturi stau, totuși, doi ochi ce lucesc emanând bucurie și viațã ce sper ca vor umple, candva, inimile întregului pamant. Fericirea sufletului trãdeazã dragostea și pasiunea ce stau ascunse prin toate odãile acestuia.O sclipire micã, acolo, in golțul gurii denotã inteligența iar zâmbetul și frunte descrețitã relaxeazã privitorul chipului din oglindã. De unde vin pacea și încrederea pe care le are omul fericit?
Cu siguranțã nu e defectã oglinda și nici nu e un miraj. Şi totuși, care este originea tuturor acestor trãiri lãuntrice? Cu un zâmbet înțelegator portretul din rãspunde:
" Toți avem aceeași origine. Am pornit din același punct."
"Se poate?"
" Eram ca el."
" Nu semãnați în nici un fel."
Portretele din oglindã au dispãrut ca în ceațã… Am rãmas doar eu privind la chipul meu. Unde s-a pierdut originalul? De ce nu mai am nimic din ceea ce am fost? Încerc sa zâmbesc și sper cã poate voi schimba ceva. Si daca incerc in zadar? Daca nu mai e nimic de facut si m-am pierdut prin gaurile negre ale timpului, blocata in amintiri..inchisa in imagini si ganduri ce izvorasc cu o nebanuita putere din abisuri intunecate, adancurile fricii si ale dezamagirii?Tot ce gandesc, vad, iubesc, traiesc, expir, admir e invaluit intr-o pacura a deziluziei...Unde e fericirea?..Ofer recompensa..Imi vreau zambetul inapoi, vreau raza de soare ce imi lumina cararea dimineata cand aerul primaverii inalta trilul pasarilor spre Absolut, imi amplifica dragostea si descuia portile Visului, ale Rasului.. ale Optimismului..
...Armonia începe cu un zâmbet..Vreau chipul cerului in mine din nou...Cum il gasesc?