marți, 1 februarie 2011

ignoranta sau fanatism religios?


In urma cu ceva vreme am avut o discutie cu o persoana ce se autointituleaza "crestin" (ipostaza este luata ca atare fara a fi supusa judecatii, caci aceasta nu imi apartine mie). Dezbaterea pornise de la raspunsul acelui baiat la intrebarea "In ce galaxie suntem?". Raspunsul:"Nu stiu, dar nici nu ma intereseaza pentru ca nu e important pentru mantuirea mea." Am ramas blocata.
Ulterior am auzit, de la aceeasi persoana, o remarca de genul: " Nu e bine sa citesti carti care nu au tematica crestina"

Din pacate, sunt numeroase astfel de cazuri. De unde vine aceasta filosofie?

Contraargumente:
1. Dumnezeu Insusi e Tatal intelepciunii si al stiintei. Cum oare ar fi reusit sa creeze pamantul atat de perfect? Stiintific vorbind, daca planeta noastra s-ar fi invartit doar cu o secunda mai repede sau mai incet, totul s-ar ruina. Iar acesta e doar unul din miile de argumente care pot fi aduse in discutie. Numarul de aur - care se gaseste in toata creatia, distanta dintre planete, anotimpurile etc.

2. Cel mai intelepta persoana care a fost si pe care nimeni nu o va intrece in intelepciune a fost Solomon, un om in care Dumnezeu si-a gasit placerea.
Iata ce spune Solomon la inceptul cartii Proverbelor:

"1. Pildele lui Solomon, fiul lui David, imparatul lui Israel,

2. pentru cunoasterea intelepciunii si invataturii, pentru intelegerea cuvintelor mintii;

3. pentru capatarea invataturilor de bun simt, de dreptate, de judecata si de nepartinire;

4. ca sa dea celor neincercati agerime de minte, tanarului cunostinta si chibzuinta -

5. sa asculte insa si inteleptul, si isi va mari stiinta, si cel priceput, si va capata iscusinta -

6. pentru prinderea intelesului unei pilde sau al unui cuvant adanc, intelesul cuvintelor inteleptilor si al cuvintelor lor cu talc.

7. Frica Domnului este inceputul stiintei; dar nebunii nesocotesc intelepciunea si invatatura. "

Intr-adevar, tot Solomon zice in Eclesiastul : "Mi-am pus inima sa cunosc intelepciunea si sa cunosc prostia si nebunia. Dar am inteles ca si aceasta este goana dupa vant. Caci unde este multa intelepciune, este si mult necaz si cine stie multe, are multa durere" (Eclesiastul 1:17-18)

Dar tind sa cred ca Solomon vrea sa spuna ca degeaba avem numai intelepciune, daca nu traim cu Domnul.

3. Dumnezeu s-a folosit de oameni intelepti in lucrarea Lui.

  • Moise a primit educatia necesara unui fiu de faraon. Si cu siguranta nu era putina. Timp de 40 de ani creierul i-a fost bombardat cu stiinta. Domnul l-a dus mai apoi in pustie 40 de ani ca sa ii arate ca lucrurile ce se vor intampla ulterior nu se datoreaza stiintei si Atotputerniciei Lui. Dar credeti ca Domnul i-a sters din mintea lui Moise tot ce invatase in tinerete?
  • Daniel, Hanania, Misael si Azaria : cei patru tineri carora Dumnezeu le-a dat "stiintasi pricepere pentru tot felul de scrieri, si intelepciune; mai ales insa a facut pe Daniel priceput in toate vedeniile si in toate visele" (Daniel 1:17)
  • Saul era un om invatat, deoarece apartinea partidei Fariseilor.
  • Luca, desi nu a fost ucenicul lui Isus, este autorul uneia dintre cele 4 Evanghelii. A fost doctor, de unde se poate trage concluzia ca era un om "invatat".

4. Dumnezeu ne-a dat ceva : "creier".

Ce facem cu el? Nu e si el un talant? Cum putem noi sa il ingropam?


Nu trebuie sa ne lasam prinsi de intelepciunea lumii acesteia si cred ca acest lucru nu se poate intampla atata timp cat ramanem in Hristos. Noi nu mai suntem DIN lume, dar suntem IN lume si trebuie sa fim o pilda in toate lucrurile, tb sa fim in stare sa fim cu cu iudeii iudei, iar cu grecii greci, dupa cum spune si Pavel:"Cu Iudeii*, m’am făcut ca un iudeu, ca să cîştig pe Iudei; cu ceice sînt supt Lege, m’am făcut ca şi cînd aş fi fost supt Lege (măcar că nu sînt supt Lege), ca să cîştig pe ceice sînt supt Lege " (1 Corinteni 9:20) ; tb sa fim in stare sa raspundem nebunului dupa nebunia lui ca sa nu se creada singur intelept (Proverbe 26:5).


Chiar si filosofiile desarte ale lumii depind intr-un fel sau altul de Dumnezeu. Tot ce exista pe pamant realizeaza Existanta Sa. Dar nu toti recunosc acest lucru..


El ne va da intelepciune sa stim ceea ce trebuie sa stim. Dar sa nu ii inchidem usa spunand: "Eu nu citesc decat carti cu tematica crestina".





"Noi suntem o scoala. Nu avem cenzura aici, in Santo Spirito. Nu exista carti interzise. Staruim chiar ca studentii nostri sa-si pastreze libertatea de a gandi, de a cerceta, de a-si pune intrebari. Nu ne temem ca din cauza liberalismului nostru catolicismul va avea de suferit; religia noastra se intareste pe masura ce mintea studentilor nostri se maturizeaza [...] Dar am fi oare vrednici de respect daca ne-am teme de invatatura? Noi credem ca mintea omeneasca e una dintre cele mai marete creatii ale lui Dumnezeu. Credem, de asemeni, ca arta e de natura divina, fiindca reprezinta una din cele mai nobile nazuinte ale omului. Dupa mine, nu exista arta care se poate numi pagana; exista doar arta buna ori proasta" Agonie si extaz, Irving Stone



4 comentarii:

  1. :) normal.

    I-ai zis ca multe din cartile cu tematica crestina contin si erezii. Deci nu e pe taram sigur nici citind cartile cu tematica crestina?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mai avut ocazia. Dupa ce i-am aratat o lista de versete din Proverbe care incurajeaza 'stiinta', a rupt orice legatura. Si intru-cat acest fapt nu ma deranjeaza, nici nu am insistat. E de neclintit in opinia lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. :D totusi sa stii ca refuzul lui de a nu se cultiva, nu il face sa-si piarda mantuirea...nu il afecteaza. Aici avea dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm. Intr-adevar. Si ce se intampla cand iti ingropi talantul? Sau crezi ca lectura religioasa il va mantui?

    RăspundețiȘtergere